Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πεντέλης Βασίλης Μπούρας, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τον ΣΜΑ στα Μελίσσια, αφού δηλώνει την πλήρη αντίθεσή και με την ιδίότητα του αρμόδιου αντιδημάρχου στο παρελθόν, αναπτύσσει το σκεπτικό της άρνησής του και ζητά “να προϋπάρξει μελέτη επανασχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα και κατόπιν συνολική κοστολόγηση μαζί με τυχόν λειτουργία ΣΜΑ, για να διαπιστωθεί πριν από κάθε απόφαση εάν συμφέρει τελικά ή επιλογή αυτή!”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Αναλυτικά η παρέμβαση του Βασίλη Μπούρα:
Στην εποχή πού ο διάλογος και ή ανταλλαγή απόψεων αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά και πρόοδο για μία οργανωμένη κοινωνία, δυστυχώς στον Δήμο Πεντέλης όλα γίνονται εν κρυπτώ, πρόχειρα και ερήμην της βούλησής μας.
Εν αναμονή λοιπόν της σύγκλησης τού Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης, σχετικά με την λειτουργία ή μη Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον περιβάλλοντα χώρο τού κοιμητηρίου Μελισσίων, (πού απροειδοποίητα και με το “έτσι θέλω” μέσα από το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο τού ΥΠΕΝ ή δημοτική αρχή θέλει να δημιουργήσει), κάνω γνωστή την κάθετα αρνητική θέση και στάση μου μπροστά στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της πόλης μας. Μία θέση ή οποία είναι διαχρονικά ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο θέμα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ευκαιριακή αντιπολιτευτική τακτική, απέναντι στην δημοτική αρχή.

Έτσι, με την πολυετή παρουσία μου στα κοινά και με θητεία Αντιδημάρχου καθαριότητας και πρασίνου στην Δ.Κ. Μελισσίων, (περίοδος 2013-2014), δύναμαι να γνωρίζω αρκετά καλά την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να μπορώ να αντιπαρατεθώ επιχειρηματολογώντας στους ισχυρισμούς της διοίκησης και των παροικούντων αυτής, για προϋπάρχουσα ΣΜΑ στον εν λόγω χώρο, λέγοντας απερίφραστα τα εξής:
1.Ουδέποτε υπήρξε ΣΜΑ στον περιβάλλοντα χώρο τού κοιμητηρίου όπως αναληθώς αναφέρεται, αλλά ούτε καν στην επικράτεια τού δήμου μας ακόμα και προ της Καλλικρατικής ένωσης, επειδή ακριβώς δεν χρειάστηκε λόγω τού μικρού όγκου παραγόμενων απορριμμάτων.
2.Ή ανικανότητα των κάθ’ ύλην “αρμόδιων” της πολιτικής ηγεσίας τού δήμου μας σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη αδράνεια των δημόσιων αρχών, (δασαρχείο, πυροσβεστική, κλπ), είναι ή αιτία πού μεταμόρφωσε την περιοχή τα τελευταία τρία έτη σε ανεξέλεγκτη χωματερή και σκόπιμα σήμερα το εκμεταλλεύονται ορισμένοι, ταυτίζοντάς την με εν λειτουργία ΣΜΑ.
Ατυχώς όμως για όλους αυτούς, υπάρχουν οι δύο μηνυτήριες αναφορές μαζί με το σχετικό φωτογραφικό υλικό πού κατατέθηκαν στο Α.Τ. Πεντέλης στις 27/7/2018 και 9/5/2020, με τις οποίες καταρρίπτεται κάθε ισχυρισμός αποδεικνύοντας περίτρανα τού λόγου το αληθές.
3.Ή αναφορά στους δύο κάδους τύπου κοντέινερ, ό πρώτος χωρητικότητας 35 κύβ.μ. πού βρίσκεται εντός της οριοθετημένης περιοχής των 10.441,54 τ.μ., για την εναπόθεση κλαδιών, κηπαίων, κλπ και ό δεύτερος 10 κύβ.μ. εντός τού κοιμητηρίου με προορισμό την περισυλλογή των ταφικών αποβλήτων, φυσικά σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί ύπαρξη ΣΜΑ.
Σημειωτέον ότι κάδοι 10 κύβ.μ. βρίσκονται διάσπαρτοι και εντός τού οικιστικού ιστού, για την υποδοχή κυρίως των οικοδομικών μπαζών πού παράγονται από δημότες.
4.Τό λιγότερο ως αστεία μπορεί να εκληφθεί και η προσπάθεια τεκμηρίωσης προυπάρχουσας ΣΜΑ, με την αναφορά στην διαδικασία μεταφόρτωσης 3 τόνων απορριμμάτων καθημερινά από το μικρό Α/Φ όχημα τών Μελισσίων σε μεγαλύτερο Α/Φ όχημα, μπροστά στο μέγεθος των περίπου 70 τόνων σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων πού περισυλλέγονται κατά Μ.Ο/Ημερησίως.
5.Τό συνοδευτικό τοπογραφικό διάγραμμα με το υπόμνημα στο νομοσχέδιο και το προεδρικό διάταγμα περί καθορισμού αποστάσεων για την ίδρυση κοιμητηρίων, είναι τα δύο έγγραφα πού εξ αυτών απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε πολεοδομική παρέμβαση στον χώρο, έστω και προσωρινή!


6.Μετά την έγκριση σύμβασης από την Ο.Ε. για ανάθεση σε ιδιώτη της εκτέλεσης έργου συλλογής, επεξεργασίας και μεταφοράς κλαδιών, κηπαίων, ογκωδών, κλπ,(ΑΔΑ:6ΚΨ2ΩΞ3-Ω9Δ),τριετούς διάρκειας έναντι ποσού 868.868€, ή παραμονή της χωματερής ακόμα εκεί δημιουργεί εύλογα πολλά ερωτηματικά!
ΥΓ1.Τό ζητούμενο πού εκτιμώ πλέον ότι μπορεί να τεθεί προς διαβούλευση από μηδενική όμως βάση, (μετά τις δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις για την επίμαχη περιοχή και την αναμενόμενη απόφαση τού Δ.Σ.Πεντέλης), είναι ή “αναγκαιότητα” ή “μη” δημιουργίας ΣΜΑ εντός των διοικητικών ορίων τού δήμου μας. Η κοινή λογική βέβαια για να φτάσουμε στο ζητούμενο, υπαγορεύει να προϋπάρξει μελέτη επανασχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα και κατόπιν συνολική κοστολόγηση μαζί με τυχόν λειτουργία ΣΜΑ, για να διαπιστωθεί πριν από κάθε απόφαση εάν συμφέρει τελικά ή επιλογή αυτή!
ΥΓ2.Μέ όλο τον σεβασμό στον θεσμικό ρόλο των κομμάτων και την αγωνία φορέων όμορων δήμων, πιστεύω ότι το θέμα είναι καθαρά τοπικό και δεν χρειάζεται καμία έξωθεν παρέμβαση, (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο), γιατί μόνο κακό θα προκαλέσει.
Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο στην πράξη ότι: “έχουν γνώσιν οι φύλακες”!